Новина


22 травня – 163-тя річниця з Дня перепоховання Тараса Шевченка

22 травня в Україні відзначають 163-тю річницю перепоховання праху великого генія нашого народу, поета, художника, громадського діяча, знаного у всьому світі, Тараса Григоровича Шевченка.
Помер 47-річний український поет у Санкт-Петербурзі, там його спочатку і поховали. Але і друзі Тараса, і численні шанувальники його творчості знали про палке бажання поета бути похованим, згідно з його «Заповітом», на рідній землі. Прах Тараса Шевченка перевезли до Канева та поховали на Чернечій горі.
До пам'ятної дати у Дубенській міській центральній публічний бібліотеці організовано низку заходів. Зокрема, було проведено інформаційну годину для студентської молоді міста, переглянуто документальний фільм про перепоховання Тараса Шевченка «На Україну повернусь. Як перепоховали Тараса Шевченка», підготовлено  книжкову виставку «Тарасовими шляхами». Цими днями тематичні заходи проводяться в усіх бібліотечних закладах нашого міста. 
Цьогоріч Дубенською громадою було прийнято Шевченківську естафету, яка стала додатковим стимулом для проведення ще більшої кількості тематичних заходів на пошанування Тараса Григоровича Шевченка.
Кожна дата роковин Пророка – це привід нагадувати про феномен Тараса Шевченка, філософію його творчості, фундаментальне значення для української духовності. Його творчість – неповторне явище в історії світової культури. І в наших ворогів є усвідомлення того, що саме Шевченко – центральна постать в українській літературі й українській духовності.