Новина


Дубенська міська рада просить обласну владу повернути в комунальну власність об'єкти історико-культурної спадщини

Відповідне звернення депутатів Дубенської міської ради до Рівненської обласної ради щодо передачі об’єктів нерухомого майна спільної власності територіальних громад Рівненської області (що розташовані на території м.Дубно) до комунальної власності територіальної громади м. Дубно. було схвалене під час чергової сесії 15 січня 2021 року.
Йдеться про об'єкти нерухомості, які розташовані на території Дубенської міської територіальної громади, в тому числі і будівлі, які перебувають на балансі Державного історико-культурного заповідника м.Дубно: палац «Любомирських» по вул.Замкова,15; палац «Острозьких» по вул.Замкова,15; надбрамний корпус по вул.Замкова,15; будівля торгівельно-житлова по вул.Драгоманова,1; будівля торгівельно-житлова по вул.Свободи,18; будівля торгівельно-житлова по вул.Свободи,8; будівля торгівельно-житлова по вул.Свободи,10; будівля торгівельно-житлова по вул.Свободи,12; будівля торгівельно-житлова по вул.Свободи,16; будинок Ельберта по вул.Т.Бульби,4; садиба по вул. Шевченка,10; костел та монастир кармеліток пр. вул..Шевченка, 51; Іллінський собор по вул.Данила Галицького, 13; костел та монастир бернардинів по вул.Данила Галицького,28; келії монастиря бернардинів по вул.Данила Галицького,28; Луцька брама по вул.Данила Галицького,32; маєток Домбровських по вул.Грушевського, 156; Юріївська церква по вул.Садова,10; дзвіниця церкви Св.Юрія по вул.Садова,10; Спасо-Преображенська церква по вул.Івана Франка,30; будинок купця по вул.Кирила і Мефодія,6; будинок купця по вул.Кирила і Мефодія,10; будівлі торгівельно-житлові по вул.Кирила і Мефодія,12; Парафіяльний костел по вул.Острозького,18; колишня лікарня по вул.Т.Бульби,3. Також у зверненні йдеться про будівлю торгівельно-житлову по вул.Свободи,14 в м.Дубно, яку теж внесено до переліку об'єктів спільної власності територіальних громад області.
Дубенська міська рада, керуючись нормами вимог Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та принципами децентралізації, неодноразово зверталась до Рівненської обласної ради з приводу вирішення питання приведення у відповідність права комунальної власності на вищевказані об’єкти. Однак остаточної відповіді з цього приводу міська рада так і не отримала. 
Слід зазначити, що частину цих об'єктів, в основному торгівельно-житлові будівлі, Державний історико-культурний заповідник передав в оренду суб’єктам господарювання для здійснення власної діяльності. Однак в даних будівлях не проводяться заходи по їх збереженню, що спричиняє їх псування та знищення історичної цінності. 
"Дубенська міська територіальна громада зацікавлена в збереженні історичних пам’яток, адже це дозволить забезпечити туристичну привабливість міста. Окрім того, ненадходження коштів за оренду до міського бюджету об’єктів, які розташовані на території громади, унеможливлюють задоволення колективних потреб громади, оскільки вказані кошти могли б йти на її розвиток та утримання вказаних об’єктів”, - наголошується у прийнятому зверненні.