Новина


Громадське обговорення реформи профільної середньої освіти

5 липня у Рівному відбулося громадське обговорення «Реформа профільної середньої освіти: Рівненська область» за участю керівників області, районів, голів громад, керівників органів управління освіти, закладів середньої, фахової передвищої та профтех освіти.
Від Дубенської міської територіальної громади до обговорення цілей реформи профільної середньої освіти долучився заступник міського голови Михайло Метелюк та очільниця управління освіти Наталія Іваницька.
Захід був організований Міністерством освіти і науки України в партнерстві зі швейцарсько-українським проєктом DECIDE - «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» та за сприяння Рівненської ОВА з метою обговорення змін, які будуть впроваджені за концепцією «Нова українська школа» у 2027 році.
Реформою профільної середньої освіти передбачено запровадження трирічної профільної середньої освіти (10-12 класи) за двома спрямуваннями:
академічним: поглиблене вивчення предметів (курсів) і підготовка до здобуття вищої освіти;
професійним: орієнтація на ринок праці; акцент на порівняно швидке здобуття професії.
На заході також розглянули передумови впровадження реформи, її зміни та нововведення. Особливу увагу приділили плануванню мережі закладів профільної середньої освіти, моделям її фінансування та управління.
Загалом, запровадження профільної середньої освіти - це найскладніший етап реформи «Нова українська школа», адже він вимагає одночасної зміни змісту освіти, підходів до організації освітнього процесу та мережі закладів освіти.