Новина


Шановні дубенчани!

Вчергове звертаюся до вас як міський голова, як посадовець, котрий відповідає за все, що робиться у місті, просто як людина. Ми стоїмо на порозі стрімкого розвитку захворювання на коронавірусну інфекцію. Ще тиждень-два. Все що було до цього - просто квіточки. По всіх областях України кількість постраждалих зростає у геометричній прогресії. Тож нам теж ніяк не уникнути цієї напасті. Але ми маємо ще маленький шанс. 
Він полягає у тому, що на даний момент у Дубні не виявлено коронавірусу, а значить є можливість від нього вберегтися. Як? Порятунок полягає у простих речах. І в першу чергу у тому, що усім нам треба неухильно дотримуватися режиму самоізоляції та карантинних заходів. Це не вартує великих грошей чи неймовірних зусиль. Так, ми поки що бідна країна і наша медицина всі ці роки фінансувалася за залишковим принципом, тому не забезпечена необхідним обладнанням, спеціалістами та іншим. Але за кілька днів чи тижнів ситуацію вже не справиш. Вихід лише в тому, щоб максимально зменшити навантаження на медицину міста, на інфекційне відділення міської лікарні. А цього можна досягнути лише за однієї умови - суворо дотримуючись карантину. 
Тому ще раз прошу вас, залишайтеся у своїх домівках разом з дітьми та внуками. Виходьте до продуктового магазину лише у крайніх випадках. Відмініть товариські зустрічі на природі чи походи у гості. Мамам з дітьми не варто з’являтися на дитячих майданчиках. Менше ходіть по місту. Обмежте поїздки у маршрутках. При потребі краще пересувайтеся пішки. 
Вірус передається через дотик, тому прискіпливо мийте руки після відвідин магазинів чи установ, використовуйте одноразові рукавички. Маска теж може захистити, якщо біля вас хтось кашлянув, бо вірус передається і крапельно-повітряним шляхом. Але потім маску обов’язково треба утилізувати. Якщо маски немає, треба уважно слідкувати, щоб поряд за вами не було людей з вираженими ознаками гострого респіраторного захворювання (кашель, нежить). Тримайтеся від таких подалі. Як і від тих, хто прибув із-за кордону (якщо ви їх знаєте). Також пильнуйте, щоб прибулі дотримувалися режиму самоізоляції.
Якщо бачите порушення, телефонуйте на гарячу лінію оперативного штабу обласної адміністрації 0-800-500-078 або 102. Всі ці заходи не потребують значних витрат, але допоможуть зберегти здоров’я чи навіть життя, в першу чергу, вам, вашим дітям, внукам, сусідам і знайомим, а значить всім дубенчанам. 
Коли почнеться перша хвиля цієї страшної хвороби, всі, звичайно, будуть шукати крайнього. Я знаю, що у всьому звинуватять владу. Але і ви, шановні дубенчани, повинні хоч щось зробити і для себе, і для для загалу. Перш за все, дотримуватися елементарних заходів санітарної безпеки. 
Сподіваюся на ваше розуміння та вашу підтримку.  
Всім нам, доброго здоров’я!
Василь АНТОНЮК, міський голова Дубна.