Новина


У Дубні реалізується міжнародний інвестиційний Проєкт з будівництва житла для ВПО

З початком військової агресії російської федерації проти України виникла нагальна потреба в наданні екстреної та стійкої допомоги українській владі та населенню в питаннях розміщення внутрішньо-переміщених осіб (ВПО). Влітку 2022 року влада міста Дубно подала попередню заявку до ЄС, щодо будівництва житла для ВПО, які планують довгострокове проживання у Дубні. Представниками міської ради було пророблено велику роботу зі збору інформації, що необхідна для підготовки детальної заявки, виділення земельної ділянки та підготовки концептуального плану забудови.
За підсумками розгляду ЄС цих документів в листопаді 2022 року на основі перевірок, наданих експертами NEFCO, Представництво ЄС, як контрактуючий орган, вирішило що заявка міста Дубно, при необхідному доопрацюванні, може отримати грант на будівництва житла для ВПО. Пропонувалось що будівництво житлового будинку буде фінансуватись за кошти гранту, а підключення будинку до зовнішніх інженерних комунікацій (водопостачання, каналізації, електроенергії, опалення) та будівництво бомбосховища (укриття), фінансуватиметься за кошти міського бюджету.
Після узгодження всіх додатків до Грантового Контракту, Представництвом ЄС та Дубенською міською радою 17 березня 2023 року було підписано Грантовий Контракт для можливості впровадження міжнародного інвестиційного Проєкту Європейського Союзу «Підтримка ЄС у забезпеченні житлом внутрішньо переміщених осіб в м.Дубно». Цей Проєкт спрямований на будівництво нового багатоповерхового житлового будинку для забезпечення житлом ВПО із задовільними умовами проживання та соціальною інфраструктурою поблизу. Очікується, що мінімальна кількість ВПО, які можуть бути розміщені в новому житловому будинку, становитиме близько 300 осіб. Планується, що адміністрування цього Проєкту буде проводитись Північною екологічною фінансовою корпорацією (Nordic Environment Finance Corporation – NEFCO), яка була створена в 1990 році п'ятьма країнами Північної Європи: Данією, Ісландією, Норвегією, Фінляндією та Швецією.
Тож з 17 березня у Дубні розпочав роботу міжнародний інвестиційний Проект «Підтримка ЄС у забезпеченні житлом внутрішньо переміщених осіб в м.Дубно». 23 березня була проведена робоча онлайн-зустріч представників Дубенської міської ради на чолі з міським головою Василем Антонюком з представниками адміністратора Проєкту - NEFCO та компаній консультантів - Sweco International AB (Швеція) та GARDE (Україна). На зустрічі йшлося про підготовку містом «Положення про розподіл житла для ВПО», створення групи реалізації проєкту (ГРП) від міста Дубно, ознайомлення адміністратора Проєкту (NEFCO) з наявними документами на земельну ділянку та інші організаційні питання.