Новина


Вербське терапевтичне відділення Дубенської міської лікарні продовжує працювати

2 липня у малій залі міської ради відбулася термінова позапланова нарада під головуванням першого заступника голови Рівненської ОДА Сергія Подоліна за участю міського голови Василя Антонюка, голови Дубенської РДА Володимира Іщука, Вербського сільського голови Ірини Івашинюти з питання збереження діяльності терапевтичного відділення №2 КНП «Дубенська міська лікарня», що працює в с. Верба. У засіданні також взяли участь: заступник міського голови Василь Скринчук, начальник управління охорони здоров'я Рівненської ОДА Олег Вівсянник, начальник відділу охорони здоров’я Дубенської міської ради Василь Круцик, в.о. директора КНП «Міська лікарня» Дубенської міської ради Володимир Крохмаль, представники громадськості, місцеві ЗМІ. 
Терапевтичне відділення №2 у селі Верба є структурним підрозділом Дубенської міської лікарні, що належить до комунальної власності міста обласного значення. У зв'язку з тим, що відділення знаходиться поза межами міста та не обслуговує дубенчан, а також через обмежене фінансування, Дубенською міською радою розглядається питання про подальше функціонування відділення.
Зважаючи на звернення жителів Верби та прилеглих сіл про те, що даний заклад є  необхідним для них і має бути збережений, учасниками зустрічі були обговорені різні варіанти вирішення цієї нагальної проблеми, а саме - визначення джерел фінансування та умов утримання терапевтичного відділення у Вербі.
За словами Олега Вівсянника, кошти на утримання відділення можна залучити трьома шляхами: залишити фінансування з бюджету Дубенської міської ради, залучити районний, у разі перевиконання, або ж співфінансувати за рахунок ОТГ, сільських та селищних рад, що знаходяться на даній території.
На нараді було наголошено, що місто повністю виконало взяті на себе зобов’язання - до 31 березня 2020 року повністю утримувало терапевтичне відділення № 2, а з 1 квітня лікарня фінансується не за рахунок коштів бюджету міста, а напряму з НСЗУ. Наразі ж з бюджету міста виділяються значні кошти на боротьбу з коронавірусною інфекцією, міська влада несе на собі тягар фінансування пологового будинку. 
Тож перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Подолін наголосив, що до вирішення даної проблеми мають долучитися і районна рада, і вербська громада, і сільські ради, жителі яких обслуговуються у даному закладі, і взяти участь у співфінансуванні терапевтичного відділення № 2.
Що ж стосується міської влади, то як сказав міський голова Василь Антонюк, місто і надалі підтримуватиме медицину.  
За підсумками зустрічі було вирішено зберегти роботу терапевтичного відділення №2 КНП «Дубенська міська лікарня» шляхом його співфінансування з різних бюджетів.
Окрім того, присутні домовилися створити робочу групу із представників обласної, міської, районної та місцевої влади для вирішення питань подальшого забезпечення медичною допомогою мешканців Верби та навколишніх сіл.